Krigsdriften i vores tænkning

3 kommentarer
Print Friendly, PDF & Email

27 aug

I flere af de ledende artikler i Danmarks førende aviser benyttes giftangrebene i Gouta d. 21. august som begrundelse for, at Syrien bør angribes, ulovligt om nødvendigt. Fra flere vidt forskellige udgangspunkter når aviserne samme konklusion: Vi bør angribe Syrien. Det gælder Weekendavisen (23. august), B.T. (24. og 27. august), Politiken (23. og 27. august), og Jyllands-Posten (27. august).

Weekendavisen tillægger uden forbehold eller dokumentation det syriske styre skylden for angrebene og opfordrer bl.a. på den baggrund til krig. B.T. vil derimod ikke placere ansvaret for angrebene, men karakteriserer situationen som et ”masseslagsmål”, hvorfor vi bør ”skille de stridende parter”, altså gå i krig.

Ansvarsplaceringen
Jyllands-Postens og Politikens avisledere er intellektuelt mere udfordrende. De lader ligesom B.T. forstå, at det ikke står helt klart, hvem der er bagmænd. Det rokker dog ikke ved ansvarsplaceringen: Den tilfalder Bashar al-Assad, og han bør straffes. Den uudtalte præmis er, at selv hvis angrebet skulle være udført af regimemodstandere mhp. at overskride Obamas ”røde linje” og dermed fremkalde en straffeaktion mod al-Assad, bør vi tage imod invitationen og angribe.

Humanitære principper
Samtidig forklarer Politiken og Jyllands-Posten, at et indgreb ikke nødvendigvis vil føre til en bedring af situationen eller endda vil forværre den. Konklusionen er ikke desto mindre stadig klar: Vi bør angribe. For Politiken er det afgørende, at ”sigtet er humanitæt” (sic), men mindre vigtigt, om konsekvenserne også er det. Vi skal blot med “åbne øjene” (sic) erkende, at det humanitære sigte givetvis ikke fører til humanitære forbedringer. Vores ”humanitære principper” må således potentielt gennemtrumfes på bekostning af humanitære hensyn. Lejligheden til at give de ”humanitære principper” et eftersyn gribes ikke.

Krigsdriften
Det danske åndsliv beherskes af en krigsdrift, og den afføder bl.a. en utilsløret skødesløs omgang med begrundelserne for at kalde til våben og de forventelige konsekvenser af at bruge dem. Mærkværdige tankegange og -spring opstår.

 • Udgangspunkt 1: Vi konstaterer, at vi ikke ved, hvem der er har udført en forbrydelse.
 • Konklusion 1: Lad os straffe dem, vi ikke kan lide, for ugerningen.
 • Udgangspunkt 2: Vi formoder, at situationen vil blive markant værre (Jyllands-Posten) eller sandsynligvis ikke bedre (Politiken), hvis vi angriber.
 • Konklusion 2: Lad os angribe.

De tilsyneladende absurde spring i ræsonnementerne synes mindre iøjnefaldende, når vi medtænker et andet karaktertræk ved vores intellektuelle kultur: Vi opfatter os selv som ophøjede. Vi skal if. Politiken igennem et angreb på Syrien ”demonstrere vores respekt for […] humanitære principper”, som var der tale om et nationalt dannelsesprojekt snarere end en bestræbelse på at komme nødstedte mennesker til undsætning. Med B.T.-lederens ord er Danmark, modsat eksempelvis Syrien, et land ”med moralen i orden”. Denne ophøjede udgangsposition indebærer, at vi ikke er strengt bundet af jordnære størrelser som fakta og handlingskonsekvenser, men i stedet kan forlade os på vores instinkter, herunder forkærligheden for krig.

3 svar to “Krigsdriften i vores tænkning”

 1. Hans søn 29. aug, 2013 at 02:21 #

  The U.S. is Channeling Chemical Weapons to Al Qaeda in Syria, Obama is a Liar and a Terrorist
  Who has Crossed the “Red Line”? Barack Obama and John Kerry are Supporting a Terrorist Organization on the State Department List
  http://www.globalresearch.ca/the-forbidden-truth-the-u-s-is-channelling-chemical-weapons-to-al-qaeda-in-syria-obama-is-a-liar-and-a-terrorist/5339004
  Leaked Documents: U.S. Framed Syria in Chemical Weapons Attack
  http://www.youtube.com/watch?v=vbfcceEkn_M&sns=em
  Syria gas attak FAKE
  See actors ‘backstage’
  http://youtu.be/XG_BhXM26UA
  Preplanned 3. W.W.
  http://youtu.be/2apntInMuG0
  Glenn Beck Program – Libya–The Real Story
  http://www.youtube.com/watch?v=j_Oqm6xCCyU
  Hillary Clinton : We created Al-Qaeda/Taliban
  http://www.youtube.com/watch?v=Dqn0bm4E9yw
  General Wesley Clark: Wars Were Planned – Seven Countries In Five Years 
  http://www.youtube.com/watch?v=9RC1Mepk_Sw
  Rebels forming unit to secure chemical weapons site
  The opposition Free Syrian Army is creating a special unit of men trained to secure Syria’s chemical weapons sites, a former general in the country’s chemical and biological weapons administration has told the Daily Telegraph.
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/middleeast/syria/9415889/Rebels-forming-unit-to-secure-chemical-weapons-site.html
  Britain to give Syria Islamist rebels equipment worth £5million in fight against President Assad
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=IHggxyPWUr0

 2. Pat Pending 04. sep, 2013 at 09:32 #

  Stærkt.
  Det lader til, at de danske medier er mere krigsliderlige end politikerne. Det er skræmmende at se Søvndal løbe forvildet rundt i al sin uvidenhed. Hvem var interesseret i en ekstremt svag dansk udenrigsminister?

  Har skrevet om lederen fra 23. august, som genopliver hele Irak-løgnen, og bruger den som retfærdiggørelse for et angreb på Syrien.

  http://duerjournalist.wordpress.com/2013/08/29/weekendavisens-foraeldede-giftgasser/

Trackbacks og Pingbacks

 1. Virkelighed og vindmøller | Du er Journalist - 02. okt, 2013

  […] efterlader os reelt med kun én valgmulighed: krig. De danske medier overgik hinanden i krigsliderlighed, ignorerede fraværet af bevismateriale, og gav os i stedet en række nye valgmuligheder, alle […]

Skriv en kommentar